Kendisine lanet okumak da bir yemin şeklidir ve en son başvurulan yöntemdir hem çok çok tehlikelidir. İsterse bu yemini içen kâfir olsun…
Kendisine lanet okuyan kişi için, artık karşı tarafın tercih hakkı bitmiştir.
Ya inanır ve kurtulur.
Veya inanmaz ki; eğer kendisine lanet okuyan kişi gerçekten hak yolda ise ve o lanete rağmen karşı taraf, ona inanmayacaksa o zaman lanet ona inanmayan kişiye döner ki çok korkunç etki eder.
Eğer kendisine lanet okuyan yalancı ise ve kendisine şu şekilde lanet okuyarak “EĞER ŞU KONUDA YALAN SÖYLÜYORSAM, ALLAHIN LANETİ ÜZERİME OLSUN” derse, zaten lanetlenerek Allah’tan uzağa düşer ve çok kısa sürede helak olur.
Sonuç; kişiden kendisine bir olay hakkında eğer yalan dersem bana lanet olsun diye bir şey sadır olmuşsa, karşı taraf için tercih hakkı bitmiştir. Susacak ve olayı Allaha havale edecektir.
Bu büyük mahrumiyet içerek olan yeminden sonra bilelim ki üç büyük yemin daha İslam’da var olan yemin türleridir.
Bunlar; V-ALLAHİ, B-İLLAHİ ve T-ALLAHİ yeminleridir.
Bu üç kelimeyle yemin eden, aslında şöyle der…
V-ALLAHİ diye yemin ettiğinde der ki; Allah beni, Nuri Muhammediden bana kadar akıp gelen nurdan mahrum etsin, eğer ki bu konuda yalan söylüyorsam…
VAV harfi çok kullanılır tasavvuf ehli tarafından. Bize kadar uzanan Allah nurunu temsil eder.
Kişi B-İLLAHİ diye yemin ederse der ki…
B harfinin içeriği olan kendisine uzanan Allah havl ve kuvvetinden Allah beni mahrum etsin, eğer ki yalan konuşursam, demiş olur.
Alttaki nokta, Allah’ın ilmiyetindeki Muhammed’i nuru temsil eder. Üstteki yay ise, kişide oluşan tecelli alanını izah eder. Öylece kişisel bazdaki rububiyet alanı ve nefiste oluşan zuhur mahalline işaret edilir ve ona göre oluşan huzur meydana gelir.
Kişi T-ALLAHİ diye yemin ederse, der ki…
Yüce Allah’ın nuru Muhammedideki yarattığı seyrinden bize de vermiştir. İşte burada der ki, eğer ben yalan konuşursam, beni bu seyirden mahrum etsin.
TA harfinin üstünde iki noktası üstte vardır. Yayın üzerinde iki nokta şeklinde oluşur. Yani kişide emanet olan, Allah seyri olan, zati seyr zevk halini temsil eder.
İşte kişi der ki, bu sonsuzluk seyrinden mahrum olayım, eğer yalan konuşursam…
İşte genel çerçevede İslam da bu üç yemin yer alır. O da bu üç kelime ile olur. Başka isimler üzerine yapılan yeminler ise, yasaklanmıştır.
Çünkü bizim tüm varlığımızı oluşturan Allah’ın kuvvet ve kudretidir. Başka varlıklar üzerine yemin edildiğinde, o varlıkları zımnen Allah’a ortak koşmuş olur ki, kişiyi şirke götürür.